Traductor

miércoles, 9 de mayo de 2012

Indibíl i Mandoni


Indibíl i Mandoni


Mandoni, cabdill iber, era el cap de la tribu dels ausetans, els quals ocupaven la regió d'Ausa, actualment comarca d'Osona a Catalunya, amb assentament principal a la població de Vic.
Encara que el llegendari pretén fer-lo germà menor d'Indíbil això sembla poc probable, i en tot cas, si existia alguna relació familiar, seria mitjançant la dona d'algun d'ells, que seria germana de l'altre.

Mandoni es va rebel·lar primerament contra Roma al costat d'Indíbil i amb el suport del principal enemic de Roma en aquell moment, Cartago, liderat per Anníbal Barca. Més endavant els papers es van intercanviar ja que els romans van aconseguir convèncer als ilergets que els cartaginesos els havien traït. Així doncs, ilergets i ausetans van unir-se als romans i van contribuir a fer fora de la Península Ibèrica als cartaginesos. Després però, els romans van mostrar les seves autèntiques intencions, que no eren altres que sotmetre als pobles peninsulars. Fou llavors quan Indíbil i Mandoni s'uniren, encapçalant una coalició de pobles ibers, i es van enfrontar als romans de nou, liderats per Publi Corneli Escipió, l'any 206 aC. 








No hay comentarios:

Publicar un comentario