Traductor

miércoles, 9 de mayo de 2012

Roca dels moros


ROCA DELS MOROS


roca_dels_moros


Declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO, està considerat un dels jaciments d'art rupestre més importants i coneguts de la península ibèrica.
Es tracta d'una cavitat que va utilitzar l'home durant uns 5.000 anys. Com a testimoni d'aquest ús, avui dia s'hi poden veure diferents gravats i pintures, entre els quals destaca una escena que sovint s'ha interpretat com la representació d'un ball fàl·lic o de fertilitat.
El conjunt s’emmarca en una zona que ha estat habitada per l’home gairebé de forma contínua des del paleolític. Les excavacions dutes a terme al jaciment permeten afirmar que la cavitat va ser utilitzada exclusivament com a lloc de culte.
El conjunt pictòric està format per 42 figures pintades i 260 elements gravats sobre la roca. Els primers grups que utilitzaren la Roca dels Moros van ser els darrers caçadors-recol·lectors (VIII-V mil·lenni aC), que van deixar-hi les pintures que pertanyen a l’art llevantí. Més tard, durant el V i II mil·lenni aC, van ser els grups neolítics els que van dibuixar a la roca les seves creences a través de representacions molt diverses que s’inscriuen dins de l’art esquemàtic. Entre totes aquestes pintures, també hi ha inscripcions posteriors, d’època ibèrica i romana, tot i que moltes són il·legibles.

No hay comentarios:

Publicar un comentario